ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ НА КАФЕДРІ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ

АвторMAEES

ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ НА КАФЕДРІ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ

Відбулась гостьова лекція на тему «Конфігурування програмованих логічних контролерів (ПЛК) PNOZmulti2» в рамках вивчення освітнього компоненту «Безпека машин, пристроїв та систем» для студентів освітньо-професійних програм «Робототехнічні та мехатронні системи галузі» та «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Провів лекцію Павло Майдан – дипломований фахівець, кандидат технічних наук, доцент.

Під час лекції були глибоко розкриті актуальні питання, що стосуються модульної системи ПЛК PNOZmulti2, що складаються із базового блоку та модулів розширення, це в свою чергу дозволяє підключення до всіх поширених типів польових шин і комунікаційних інтерфейсів, детально розглянуто програмний інструмент – конфігуратор PNOZmulti Configurator: універсальний засіб для налаштування як апаратної частини обладнання так і програмного забезпечення, системи діагностики та візуалізації на базі веб-інтерфейсу.

Увагу також було приділено аналізу міжнародного стандарту DIN EN ISO 13849-1 «Безпечність машин. Частини систем керування, пов’язані з безпечністю – Частина 1: Загальні принципи для проектування», який описує простий підхід до оцінки ризику і буде введений в дію у нас коли ми вступимо в ЄС. Відповідно до стандарту ризик визначається на основі очікуваної тяжкості травми, часу перебування людей у небезпечній зоні та можливості уникнення небезпеки.

Такий ризик повинен бути зменшений до граничної межі ризику за допомогою використання ПЛК PNOZmulti2. Безпечні комплексні рішення можливі лише у зв’язці із використанням захисних датчиків, розподілених периферійних пристроїв експлуатації та контролю обладнання.

Навчально-науковий центр «Pilz» кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем оснащений навчальними стендами  PES з автоматизації безпеки виробничого обладнання.

PES – Logic Board PNOZmulti є частиною багатьох модулів, які складають Pilz Education Systems PE. Ці модульні навчальні системи складаються з сучасних промислових компонентів для проведення практичних заанять. Модулі PES імітують роботу заводу чи машини та використовуються з метою навчання. Вони складаються з різних функцій безпеки та автоматизації , які чітко розташовані на логічній платі.

Навчання на сучасному устаткуванні з автоматизації безпеки машин Pilz дасть змогу студентам та фахівцям глибше зрозуміти ключові принципи і норми безпеки у промисловій автоматизації, забезпечуючи практичний досвід у налаштуванні та обслуговуванні систем безпеки. Це допоможе розвивати навички, необхідні для проектування, інтеграції та підтримки складних автоматизованих систем, з особливим акцентом на їх надійності та безпекових стандартах. Таке навчання також посилить розуміння важливості безпеки в промислових застосуваннях, підвищуючи кваліфікацію фахівців у галузі автоматизації та підготовлюючи їх до ефективного вирішення складних технічних завдань у цій сфері, що швидко розвивається.

Лекція проходила в очному режимі, що сприяло створенню дружньої атмосфери спілкування.

Дякуємо ЗСУ за можливість навчатись та планувати майбутнє!!!

Андрій ПОЛІЩУК,
асист. каф. МАЕЕС

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук