СПІВПРАЦЯ КАФЕДРИ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ З ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ СТО «АВТОДОК»

АвторMAEES

СПІВПРАЦЯ КАФЕДРИ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ З ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ СТО «АВТОДОК»

Делегація кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем у складі завідувача кафедри д.т.н., проф. Олега Поліщука та аспірантів Андрія Кравчука і Андрія Поліщука відвідала приватне підприємство СТО «Автодок».

Відбулася зустріч з генеральним директор ПП СТО «Автодок» Володимиром Кравчиком та технічним директором Володимиром Багрієм. Приємно відмітити, що Володимир Багрій є випускником кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем та є головою екзаменаційної комісії по захисту магістерських робіт студентами.

Під час розмови із керівництвом підприємства наголошувалося на великій потребі фахівців в області електроустаткування транспортних засобів. Для вирішення цього питання, за побажаннями стейкхолдерів, кафедра машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем включила до освітніх програм та навчальних планів підготовки фахівців дисципліни, що пов’язані з цим.

Освітні програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і «Робототехнічні та мехатронні системи галузі» кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем є на сьогодні найбільш популярними у підготовці майбутніх фахівців для ринку праці. Програми навчання повністю відповідають вимогам сучасних підприємств і направлені на підготовку спеціалістів енергетичного та електромеханічного профілю для виробництва і розподілу електричної енергії, експлуатації електрообладнання, мехатронних, роботизованих та автоматизованих систем та систем керування ними. Навчання здійснюється в центрах (систем автоматизації та електроприводів Siemens) та лабораторіях, оснащених сучасним обладнанням, висококваліфікованими викладачами.

Після закінчення навчання випускники в змозі заповнити кадрову прогалину і забезпечити підприємства даного спрямування висококваліфікованими спеціалістами. Фахівці можуть працювати в галузі технічного обслуговування і ремонту електричного і електронного устаткування транспортних засобів, а також брати участь в обслуговуванні та ремонті існуючого контрольно-діагностичного устаткування та впровадженні новітнього електрообладнання.

Також технічний директор Володимир Багрій підняв питання, що цікавить підприємство – це дослідження параметрів якості. Це стосується встановлення відповідності вимогам існуючих державних стандартів дизельного палива, бензину та моторної оливи, питання відновлення зношених деталей та вузлів транспортних засобів, збільшення терміну експлуатації акумуляторних систем накопичення енергії. Ці питання могли б бути темами досліджень магістрів та аспірантів.

В процесі підготовки фахівців важливу роль відіграють підприємства партнери навчального закладу, що надають свої платформи для проходження практики. Домовлено з керівництвом підприємства, що практичне навчання також буде здійснюватись  на ПП СТО «Автодок». Поєднання інноваційних методів обслуговування транспортних засобів на підприємстві і активних методів навчання в університеті дозволить студентам отримати практичні навики роботи із сучасним діючим устаткуванням для монтажу і діагностування електрообладнання, методами і засобами електропостачання, пристроями та засобами автоматизації електроустаткування.

Спеціалізація підприємства СТО «Автодок» полягає в комплексному ремонті автомобілів. Перелік послуг, що надаються включає в себе: діагностику і ремонт ходової частини автомобіля, двигунів, коробок передач, електричних систем, генераторів, стартерів, блоків керування, заправку та обслуговування автомобільних систем кондиціонування і комп’ютерний розвал – сходження.

Автосервіс має робочі пости, кожний з яких оснащений автопідйомником і всім необхідним для діагностики і ремонту автомобіля обладнанням.

Під час зустрічі було підписано договір про співпрацю між Хмельницьким національним університетом та ПП СТО «Автодок».

Відповідно договору організацію та подальший розвиток співпраці від Хмельницького національного університету покладено на кафедру машин та апаратів, електромеханічних та енергетичних систем. Сторони використовуватимуть свої наявні можливості та ресурси для підвищення ефективності роботи; розвитку інфраструктури; забезпечення підприємства висококваліфікованими кадрами (бакалаври, магістри, доктори філософії), здатними успішно працювати на рівні міжнародних стандартів, розвивати його конкурентоздатність; проведення наукових досліджень та проектно-конструкторських розробок з актуальних проблем підприємства; використання науково-дослідного потенціалу у впровадженні новітніх технологій; підвищення кваліфікації та наукового рівня спеціалістів підприємства, здійснення їх підготовки та перепідготовки за новими освітніми програмами університету тощо.

В подальшому підприємство СТО «Автодок» планує розширення своєї діяльності за рахунок надання різноманітних послуг з діагностики, обслуговування та ремонту електромобілів, що через 10 років майже практично витіснять автомобілі з бензиновими та дизельними двигунами.

Для здійснення цього неодмінно будуть потрібні фахівці здатні виконувати послуги, що пов’язані з обслуговуванням електромобілів та електроустаткування. Тому навчання за освітніми програмами кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем – запорука майбутньої успішної кар’єри випускників.

Заступник завідувача
кафедри машин і апаратів,
електромеханічних та енергетичних систем
Світлана Лісевич

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук