Виїздне заняття на енергетичний об’єкт «Сонячна електростанція» здобувачів спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та 133 «Галузеве машинобудування»

АвторMAEES

Виїздне заняття на енергетичний об’єкт «Сонячна електростанція» здобувачів спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та 133 «Галузеве машинобудування»

В рамках вивчення дисциплін «Нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії», «Енергоефективні технології в електроенергетиці, електротехніці та електромеханіці», «Енергозабезпечення підприємств та цивільних споруд», «Сучасні технології та обладнання виробництв галузі», «Експлуатація та обслуговування обладнання галузі», «Електрична частина станцій та підстанцій» 4 жовтня 2023 року відбулося виїзде заняття на енергетичний об’єкт Хмельницького району.

У цьому заході прийняли участь викладачі кафедри машин та апаратів, електромеханічних та енергетичних систем Олег Поліщук, Світлана Лісевич, Віталій Неймак та здобувачі, які навчаються за освітніми програмами «Електропобутова техніка», «Енергетичний менеджмент», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Галузеве машинобудування» спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та 133 «Галузеве машинобудування» освітніх рівнів «бакалавр» та «магістр».

Виїзне заняття було проведено головним енергетиком підприємства Володимиром Ткачуком.

На початку зустрічі для студентів та викладачів було проведено інструктаж з правил безпеки перебування на території енергетичного об’єкту.

Заняття було побудовано таким чином, що студенти могли прослідкувати весь процес генерації електричної енергії – від фотоелектричної сонячної панелі до розподільчих трансформаторів загальної силової мережі.

На початку студенти ознайомились з різноманітними системами монтажу фотоелектричних панелей, особливостями їх розташування на металевих конструкціях та характер їх об’єднання у загальну мережу СЕС.

В  процесі заняття В.Ткачук детально розповів про будову сучасного енергетичного обладнання станції та продемонстрував його роботу з генерації електричної енергії. Показав роботу трансформаторних підстанцій різної потужності, систем релейного захисту обладнання, автоматизованого комерційного обліку електричної енергії та систем телеметрії.

Під час заняття студенти відвідали диспетчерський пункт сонячної електростанції, де побачили роботу операторів управління енергетичного об’єкту. Тут студенти мали змогу відтворити різноманітні види неполадок, такі як: вихід з ладу фотоелектричних модулів, відсутність зв’язку з інверторами на СЕС та інші, і спостерігати як змінювався рівень генерації електричної енергії.

Після проведення практичної частини заняття відбулася зустріч викладачів кафедри МАЕЕС з фахівцями енергетичного об’єкту «Сонячна електростанції», під час якої обговорювалися питання подальшої співпраці, проходження практики студентів, впровадження дуального навчання, майбутнє працевлаштування на енергетичні об’єкти товариства, участь в розробці освітніх програм за даними напрямами підготовки.

Професор Олег Поліщук
Старший викладач Світлана Лісевич
Доцент Віталій Неймак

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук