УЧАСТЬ КАФЕДРИ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ ХНУ У НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОМУ ПРОЕКТІ “МІСТО ПРОФЕСІЙ”

АвторMAEES

УЧАСТЬ КАФЕДРИ МАШИН І АПАРАТІВ, ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ ХНУ У НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОМУ ПРОЕКТІ “МІСТО ПРОФЕСІЙ”

4 вересня 2021 року у парку ім. Т. Г. Шевченка м. Хмельницького відбувся соціальний профорієнтаційний захід “Місто професій” у рамках національного проекту, де відвідувачів ознайомили з понад 70 різних професій, які представляли державні структури, навчальні заклади, компанії та підприємства.

Мета проекту, за словами його авторів – щоб кожна дитина мала шанс реалізувати свій потенціал і вільний вибір професії, а компанії з позитивною репутацією презентували свою організацію!

У “Місті професій” діти на протязі 3 годин могли по-справжньому відчути себе представниками дорослих професій. На імпровізованих автомобільних дорогах вивчали правила дорожнього руху.

Мали можливість побачити і потримати в руках механічну зброю.

Кафедра Машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем (МАЕЕС) Хмельницького національного університету (ХНУ) підготовила для учасників “Міста професій” презентацію спеціальностей “Робототехнічні та мехатронні системи галузі” та “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”.

Викладачі та співробтники кафедри МАЕЕС активно готувались до профорієнтаційної події, продемонстрували робототехнічні експонати, та обладнання екологічно чистої енергетики – сонячні батареї з акумуляторними пристроями і ліхтарями, налаштованими студентами.

Маленьких глядачів  дуже втішали робототехнічні пристрої керовані електронікою, а батьки мали можливість поспілкуватись з представниками навчальних закладів, компаній та більше дізнатись про організації, які стали партнерами проекту.

На 8 фестивалі “Міста професій ” спостерігався великий потік бажаючих познайомитись із різними професіями. Доцент кафедри МАЕЕС, к.т.н. Онофрійчук В.І. надав цікаву інформацію про робототехніку та мехатроніку.

Викладачі та співробтники кафедри МАЕЕС прийняли активну участь у підготовці до профорієнтаційної події “Міста професій”, популяризації спеціальностей та освітніх програм кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем серед молоді. На чолі із завідувачем кафедри МАЕЕС д.т.н., професором Поліщуком О.С. активну участь у підготовці та проведенні заходу прийняли: асист. Пундик С.І., інж. Буряк А.В., зав. лаб. Гурський О.О., лаб. Василенко В.І., доц. Онофрійчук В.І,  асист. Золотенко Є.О. доц. Майдан П.С., доц. Горященко С.Л., доц. Коротич О.О.
          Кафедра МАЕЕС ХНУ готова також провести майстер-класи і ознайомлення з обладнанням і новими, сучасними лабораторіями кафедри за напрямками 133 “Галузеве машинобудування” та 141 “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка” у стінах Хмельницького національного університету і приміщеннях кафелри.

Діти були у захваті від дивовижних роботів і досліджували як працюють їх складні механізми.

Викладачі кафедри  – доц. Горященко С. та доц. Майдан П. знайомлять з професією інженера за спеціальностями кафедри МАЕЕС.

Організатор участі ХНУ у національному проекті “Місто професій” к.т.н. Мартинюк А.В. цікавиться як ідуть справи у профорієнтаційній роботі. А викладачі ХНУ – колеги Ольга і В’ячеслав Харжевські знайомлять свого сина, можливо нашого майбутнього студента, із спеціальностями “Робототехнічні та мехатронні системи галузі” та “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”.

Хлопчик – смільчак засвоює професію хіміка і допомагає провести цікавий дослід наші колезі – викладачу кафедри хімії ХНУ Ользі Параска.

Кожна дитина мала можливість отримати «паспорт» з функцією  «трудової книжки», в яку згодом представники професій робили записи, що дитина ознайомилась з певним фахом.

“Фахівці з робототехніки” отримують записи у «паспорт», про засвоєння професії.

Хлопчик “освоїв” ще дві професії за спеціальностями  – “Робототехнічні та мехатронні системи галузі” та “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”, про що отримав записи у

«паспорт – трудову книжку» у доцента Коротич О.О.

Локації силових структур демонстрували прийоми рукопашної боротьби та засоби індивідуального захисту.

Приємно відмітити, що маленькі учасники програми “Міста професій” проявили високу культуру, чемність та дисципліну, що було помічено у чергах і вітаннях дітей, про що також відмітила організатор і ідеолог національного проекту “МІСТО ПРОФЕСІЙ” Тетяна Люлька.

За задумом ініціативної групи, участь у проекті “Місто професій” надасть його учасникам можливість сформувати вподобання і здійснити у майбутньому вільний, свідомий і правильний вибір своєї професії.

Ми надіємось, що у наступних фестивалях “МІСТО ПРОФЕСІЙ” приймуть участь  більше  старшокласників.

Можливо ці хлопчики – наші майбутні студенти!!!

 ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ

Ми проведемо для вас екскурсії по новітніх лабораторіях: 3-D технологій, робототехніки  і SIEMENS, сучасного швейного обладнання, науково-дослідній; сонячній електростанції та інших.

Статтю підготовила відповідальна за профорієнтаційну роботу кафедри МАЕЕС – О. Коротич.

Про автора

MAEES administrator

Напишіть відгук